7 черти на истинското монтесори училище!

Групата 3-6 г.

7 черти на истинско монтесори училище: ръководство за избор на правилното Монтесори училище за вашето дете.

Много родители си задават важният въпрос: „Знам, че искам Монтесори училище за детето ми, но какво ще стане, ако избера грешното? Чух, че има чудесни училища по метода на Монтесори и чух, че има много имитации! Не искам да правя грешка и след това трябва да потърся друго училище. “

Често чувам подобни коментари от родители, които започват да търсят обучение на Монтесори за децата си. Има толкова много информация!  Колкото повече търсиш информация за училище по Монтесори, толкова по-трудно е да избереш.

Истината за Монтесори училищата!

Трудно е да се знае точно какво представлява истинската програма Монтесори. Не съществува авторско право върху термина “Монтесори”. Това означава, че всеки може да отвори училище и да го нарече “Монтесори”, без да прилага автентична програма.

Защо е важно да знаем критериите по които избираме училище за детето си? Истинските Монтесори училище имат висококвалифицирани учители 20-25 деца един главен учител и един асистент учител, специфични учебни материали и внимателно планирана учебна програма, която ще помогне на вашето дете:

 • Да изгради социални умения
 • Да развие самоконтрол
 • Да поеме инициатива
 • Да развие аналитично мислене
 • И най-важното е да развие радост, любов и желание за учене през целия живот

Искате ли тези резултати за вашето дете? Ако е така, трябва да намерите истинско Монтесори училище.

7 черти на истинско Монтесори училище

 1. Обучени учители: Добрите училища в Монтесори имат учители, обучени от Асоциацията Монтесори Интернешънъл (AMI) или Американското Монтесори общество (AMS). Поискайте да видите дипломите за завършилите учители, за да проверите тяхното обучение.

Основана от Мария Монтесори асоциация AMI е наследника на образователния метод на Монтесори, разработен преди повече от 100 години, като се основава на нейната работа, да я прилага във всяка среда и еднакво за всяко дете, без да променя целостта на метода. Асоциацията AMI, заедно с широката общност на AMI, насърчават и продължават проучването, изследването и отразяването на работата на Мария Монтесори, като гарантират, че тя остава съвременна и съобразена с развитието и образованието на днешните деца. Това гарантира, че обучението на AMI учители и обучението по Монтесори винаги и по всяко време отговарят на най-високите стандарти за изпълнение по целия свят.

 1. Стаж на учителите: Попитайте колко време всеки учител и помощник са работили в училището.
 2. Времетраене на работния цикъл : Автентичните програми на Монтесори имат тричасов непрекъснат работен цикъл всяка сутрин. По време на тази три-часова сесия вашето дете ще получи уроци от учителя си и никога няма да бъде прекъсвано.
 3. Индивидуализирана учебна програма:Истинска програма Монтесори подпомага индивидуалното развитие на вашето дете. Това е много различно от универсалната учебна програма, при която всички деца учат едно и също нещо едновременно, защото са на еднаква възраст. В автентична класна стая в Монтесори, учебната програма съответства на вашето дете, вместо да се налага детето ви да се съобразява с учебната програма.
 4. Спокойни и мирни класни стаи:Добрата класна стая в Монтесори е спокойна. Ще видите много деца в дълбока концентрация, тъй като те избират една дейност и работят с нея  дълго време. Други деца се движат в класната стая, тъй като избират дейност, но движението в класната стая е бавно и целенасочено.
 5. Красива обстановка в класната стая: Монтесори средата в класната стая е с изящно подготвени материали, поставени на ниски рафтове. Материалите са чисти, красиви и привлекателни за детето. Ще видите много материали, изработени от дърво, стъкло и естествени влакна.  Оригиналните класни стаи в Монтесори разполагат с материали, които улесняват независимостта: тъпи ножове за нарязване на ябълки, миниатюрни рендета за нарязване на сирене, съставки като брашно, сол, захар,  свежи цветя за практикуване на аранжиране на цветя, полиране с малки апликатори  за да блесне месинга, среброто, дървото и огледалата. Ще видите ръчно изработени материали за четене – но не и учебници.

И накрая, ще видите пълния комплект от материали на Монтесори, които позволяват на вашето дете да получи нужните умения по езика, математиката, науката и музиката.

 1. Различни възрасти в класни стаи: Автентичните Монтесори класни стаи групират децата на тригодишна възраст. Това означава, че една трета от децата в клас ще бъдат на три години, една трета ще бъде четири и една трета ще бъде на пет, шестгодишна ВЪЗРАСТ.  Причината? По-големите деца в детска градина моделират уважително поведение и усъвършенстват работата си, която по-малките деца в крайна сметка ще преживеят един ден. По-малките деца със сигурност се възползват от примера на по-големите деца.
 2. Как да използвате тази информация

Знанието е сила. Сега, когато знаете за седемте черти на истинското, автентично Монтесори образование, бъдете активни и задавайте директни въпроси, когато търсите училища за вашето дете. Бъдете предпазливи към училищата, които не отговарят директно на тези въпроси.