5-годишни и баби се хванаха на общо коледно хоро Хлапета от Монтесори център “Вълшебство” опекоха тиквеник за възрастните хора от дом “Св. Василий Велики”

Коледното тържество по традиция е подарък от децата на МЦ „Вълшебство” за пенсионерите в социалния дом. Надя Мурджева готви „артистите” и на сцената, и в публиката – тя е хореограф на хлапетата от детската градина, но преподава гимнастика и на възрастните хора в дома. 

Първи Емир наметна ямурлук и нахлупи калпак с нанизи пуканки и стрък чимшир, за да поведе коледарската дружина. В стихове децата разказаха на домакините си как чакат цяла година Дядо Коледа да им пусне подарък в комина. 

„Онова, моето детенце, колко е пораснало от миналия път – посочи към Никол една от домуващите жени. – Трябва да е колкото моето внуче…”. Заради своята баба Нели пък момиченцето обича всички баби по света. 

Сълзи проблеснаха и скришом бяха изтрити, докато хлапетата танцуваха и пяха. Щом в зала „Милосърдие” отекна и последното им „Иха!”, дойде ред на сцената да излязат най-чевръстите пенсионерки. 95-годишната Славка първа рипна с пеньоар на алени цветя и червени обувки. Соня, Таня и Веска с охота се включиха в танца. Той бързо премина във валс по двойки, за който баба Веска си хареса малката Юлияна. 

Децата почерпиха възрастните с тиквеник, който сами приготвили предния ден. И добавиха за всекиго по една картичка – да му краси стаята. Пенсионерите също не останаха по-назад – в ателието по трудотерапия направили за гостите си зелени елхички от картон и новогодишни сурвачки. А госпожите получиха чинийки с коледен мотив, за да се допълни празничната атмосфера в детския център.

Виолета Жекова: Възпитаваме децата да бъдат добри

„Цялото възпитание, дали то е помощ за живота или за изграждане на полезен член на обществото, или за развитие на целия му потенциал, не представлява нищо, ако базата не е доброто”. Това споделя Виолета Жекова в навечерието на Коледа. Тя е основател, управител и AMI монтесори учител 3-6 г. в Монтесори център „Вълшебство” в Пловдив. Завършила е в Мюнхен за монтесори учител 3-6 г. при Фрау Мария Рот, чиято диплома е подписана от Марио Монтесори, син на Мария Монтесори. Ръководеният от нея център отговаря на международните изисквания на AMI за истинско монтесори училище за възраст 3-6 г: висококвалифицирани учители с международни дипломи, специфични учебни материали, внимателно планирана учебна програма, която ще помогне на всяко дете, различни възрасти 3-6 г. в групата.

„Доброто трябва да бъде в мислите и действията ни през целия живот. Няма значение какво ще работим, къде ще живеем, какъв ще е социалният ни статус -винаги е нужно да правим добро. Върху тази основа стъпва работата на екипа на МЦ „Вълшебство”, казва Жекова. Детето има много силен характер по отношение на морала, много точна преценка.То съчувства на потребностите и проблемите на другите и притежава толерантност”. Затова всяка година по Коледа и 8 март децата от МЦ „Вълшебство” носят радост в Дом за възрастни хора “Св. Василий Велики” със своя програма и пожелания.

„Мария Монтесори говори за социални компетенции, но ние говорим за качества на характера като база за живот в обществото. Имаме различни начини за живот в групи: политически, социални, културни, етнически. В монтесори общността всеки поема отговорност и всяко дете поема отговорност в групата”, казва Жекова.
За да развият децата тези компетенции, екипът разширява мирогледа им с посещения в детския отдел на НБ „Иван Вазов” и взима участие в инициативите „Бебеландия” с групата 0-3 г. Децата се запознават също с труда и отговорността на пожарникаря чрез посещения в Пожарната. Редовно ходят на опера и куклен театър, като предварително се водят разговори с тях за поведението и облеклото на културни събития.

В МЦ „Вълшебство” децата се възпитават в любов и принадлежност към България. Надя Мурджева, д-р по българска народна хореография в АМТИИ, им преподава народни танци, а Иванка Иванова е музикален и монтесори педагог в центъра и възпитава децата в любов към българската песен и традиция. На важните празници децата се запознават с историята и духа на България. Поднасят цветя на паметниците на Левски и Ботев.

В знак на съпричастност към болни връстници децата на МЦ „Вълшебство” събират жълти стотинки в инициативата на сдружение „Съзидание-2012”.

През зимата се организира ски училище, на което усвояват зимни спортове, учат се на любов към природата, самостоятелност и справяне, когато ги няма мама и тати.