ДЕЛЕГАТИ ОТ ЕВРОПА ОЦЕНИХА “ВЪЛШЕБСТВО” КАТО ЕТАЛОН ЗА МОНТЕСОРИ ЦЕНТЪР!

Шест отличителни белега на истинското Монтесори училище

ОБРАЗОВАНИЕ

от Екип Марица   458 прегледа

“Шест отличителни белега на истинското Монтесори училище”

„Искам училище Монтесори за дъщеря ми, но какво ще стане, ако избера грешното? Чух, че има чудесни училища по метода, но и много имитации! Не искам да правя грешка!”

Често чувам подобни коментари от родители. Има толкова много информация! Колкото повече търсиш, толкова по-трудно е да избереш. Не съществува авторско право върху термина “Монтесори”. Затова всеки може да отвори училище и да го нарече така, без да прилага автентична програма. Как тогава да познаем истинското?
То има висококвалифицирани учители, специфични учебни материали и внимателно планирана учебна програма, която ще помогне на вашето дете да изгради социални умения, да развие самоконтрол, да поеме инициатива; да развие аналитично мислене, да развие радост, любов и желание за учене през целия живот. Ако искате тези резултати, търсете училището по няколко основни белега.

1. Учители, обучени по стандарта за Монтесори преподаватели, който е възприела дадената държава. Сред тях са например Асоциацията Монтесори Интернешънъл (AMI) и Американското Монтесори общество (AMS). Холандия валидира знанията, получени в над 20 центъра. У нас образователната система признава и дипломи от Монтесори обучения в НБУ.

2. Времетраене на работния цикъл: Автентичните програми на Монтесори имат 3-часов непрекъснат работен цикъл. По време на тази сесия вашето дете ще получи уроци от учителя си и никога няма да бъде прекъсвано.

3. Индивидуализирана учебна програма: Истинската програма Монтесори подпомага индивидуалното развитие. Това е различно от универсалната учебна програма, при която всички учат едно и също едновременно, защото са на една възраст. В автентична Монтесори класна стая учебната програма съответства на вашето дете, вместо да се налага детето ви да се съобразява с нея.

4. Спокойни класни стаи: Добрата класна стая в Монтесори е спокойна. Ще видите много деца в дълбока концентрация. Други се движат, тъй като в момента избират дейност, но движението е бавно и целенасочено. Не се повишава тон, няма наказания.

5. Стандартизирана среда: Монтесори средата в класната стая е с подготвени материали, поставени на ниски рафтове. Ще видите дърво, стъкло и естествени влакна. Има и материали, които улесняват независимостта – например тъпи ножове за рязане на ябълки, миниатюрни рендета, съставки като брашно, сол, захар, дрожди и вода за приготвяне и печене на хляб, свежи цветя за аранжиране, малки апликатори, за да блеснат месинг, сребро, дърво и огледала. Ще видите ръчно изработени материали за четене. И накрая ще видите пълния комплект от материали на Монтесори, които позволяват на детето да получи нужните умения по езика, математиката, науката и музиката.

6. Различни възрасти в клас: Типичните Монтесори класни стаи групират децата от различни възрасти, например 3-6 г. По-големите моделират уважително поведение и усъвършенстват работата си, която по-малките деца ще преживеят един ден.

Монтесори детски център „Вълшебство” посреща гости от чужбина

Официални делегати от Международния Монтесори конгрес, провел се в София през изминалия уикенд, пътуваха специално до Пловдив, за да наблюдават учебния процес в детски център „Вълшебство”. Те се убедиха на място в невероятните резултати, които системата постига под грижите на Виолета Жекова – сертифициран монтесори преподавател с диплома от Мюнхен.

Детски център „Вълшебство” работи с деца от две възрастови групи – от 0 до 3- годишна възраст и от 3 до 6 години, като програмата и методите на работа са съобразени с всички международни монтесори изисквания. Общо 18 деца напредват заедно и споделят пространството, специално създадено да развива всички аспекти от знанията и уменията им. Материалите, с които протича процесът, са изработени изцяло за нуждите на системата на Монтесори.

Гостите от международния конгрес останаха впечатлени от интерактивното обучение, което екипът на детски център „Вълшебство” използва в работата с децата. Те отбелязаха, че условията и нивото на подготовка тук могат да бъдат еталон за всеки монтесори център за най-малките. В духа на принципите, заложени в тази форма на обучение, децата напредват заедно, като малко по-големите помагат на останалите деца.

Директорът на детски център „Вълшебство” Виолета Жекова сподели пред нашия екип, че добрите резултати на децата и екипа се дължи на няколко основни фактора. На първо място е индивидуалният подход към нуждите, интересите и талантите на всяко дете. Друга причина за успеха на центъра е средата, в която попадат децата. Помощник-преподавател в центъра е и дъщерята на Виолета -Цветелина Жекова.

Двете се посвещават на Монтесори каузата – всяко дете да реализира пълния си потенциал и да прекарва времето си в приятелска среда. Едно от най-важните неща за системата е отвореният модел, в който родителите могат да присъстват на заниманията на децата си. Това прави здрава връзката между семейната среда и тази в центъра, която помага за развитието на децата и държи родителите им ангажирани с учебния процес и съдържание.

Д-р Мария Монтесори (1870-1952) е доктор по медицина, учен, психолог, антрополог, иновативен педагог, хуманист и философ. Тя е първата жена в Италия, приета в университет, и завършва медицина в Рим с отличие. Методът Монтесори е уникален начин за научаване.

Средата е приготвена така, че да стимулира интереса на детето и спонтанното му желание да се учи. Обкръжаващата среда позволява на детето да действа независимо и да участва в собственото си образование.