“Вълшебство” учи децата на благородство и добрина!

Акция "Жълти стотинки"

Статия в.”Марица” 27.12.2019 г.   Благотворителност, взаимопомощ, съхраняване на традициите – това са основните цели, които екипът на Частна Монтесори детска градина „Вълшебство“ в Пловдив си е поставил да постигне с децата.

„За да се случи това, е необходимо всеки ден да правиш нещо добро за някого, спонтанно и ръководейки се от вътрешен порив“-споделя директорът на детската градина Виолета Жекова.

Възпитаниците на едно от най-приказните детски заведения под тепетата за поредна година зарадваха с богата коледна програма възрастните хора от Старчески дом „Св. Василий Велики“ в навечерието на Рождество. Цял месец преди това децата на възраст от 3 до 6 години репетираха песни и танци, правиха подаръци и самички опекоха вкусен тиквеник за бабите и дядовците. Заедно с родителите си те приготвиха и почерпка за обитателите на дома. Възрастните хора също изненадаха с подаръчета децата – ръчно направени картички. Празненството завърши с кръшно хоро, на което се хванаха и деца, и възрастни. Връщането на усмивките на бабите и дядовците в „Св. Василий Велики“ е само една от благородните инициативи на детската градина, с които децата се учат да помагат на другия и да ценят българските традиции.

Частна Монтесори детска градина „Вълшебство“ вече четвърта  година участва в акцията на сдружение „Съзидание-2012“ под наслов “Деца помагат на деца”. За поредна година мъниците предадоха пълни касички с жълти стотинки. Ден след ден те пълнеха касичките, знаейки, че помагат на деца в нужда. Средствата, които националната кампания събира, ще бъдат дарени за закупуване на два интензивни кувьоза и два комплекта тръби за апарати за изкуствени вентилации за УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД в Стара Загора.

Питомците на „Вълшебство“ организират също и коледни тържества, честват  националните празници, учат се да помагат и уважават труда на селскостопанския  работник с бригади в село Царацово.

Създателката на „Вълшебство“ Виолета Жекова е завършила международно сертифициран курс на обучение в Мюнхен, Германия, през 2018 г. Неин учител и вдъхновител е г-жа Мария Рут, ученичка на Марио Монтесори. С много любов и надежда за бъдещето на децата г-жа Жекова създава своята Монтесори детска градина в Пловдив.

В работата си Виолета следва максимата на Мария Монтесори: „Тайната на доброто преподаване е да се разглежда разумът на детето като плодородно поле, в което семената могат да бъдат засети, за да растат в горещината на блестящо въображение“. И затова изградената обкръжаващата среда във „Вълшебство“ позволява на детето да действа независимо и да участва в собственото си образование.