Допълнителни дейности

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК 

Обучението по английски език в детския център, се провежда от преподаватели на Anglia School.

Честотата на уроците  са 1 път седмично по 2 часа..

Oсигуряват се както богати условия за обучение, така и възможност да потопим Вашето дете изцяло в англоезична среда.
Учебната ни прогама  включва широк спектър от умения и компетенции, които отразяват и посрещат нуждите на различните индивидуалности и различните стилове на учене на всяко едно от децата, които идват при нас.

Как се провежда обучението в Anglia School?
Препoдаването в Anglia School е организирано в теми, като една тема продължава от една до три седмици, в зависимост от големината и обхвата на материала. Обучението по всяка от темите се базира на 7 умения, които включват:
a) Игри
Всеки ден правим различни упражнения, например стречинг, йога и упражнения за правилно дишане и играем различни игри, които помагат на децата да изследват пространството и движението индивидуално и в група.

б) Приказки
Приказките са внимателно подбрани според темите на учебния план и са съобразени с интересите на децата.

в) Театър
Децата участват в кратки пиеси и се насърчават да играят и да влизат в различни роли, за да изучават различните герои и техните характери
г) Наука
Едно от основните умения, които децата трябва да развият, е проучването. Ние насърчаваме децата да задават въпроси и след това да провеждат свои проучвания, за да намерят сами отговорите на въпросите си.
д) Музика
Песните са тематично свързани с останалите умения, които развиваме. Децата имат възможност да композират и изпълняват и свои собствени песни.

е) Изкуство
Разполагаме с богат избор от арт материали, които децата с удоволствие използват за рисунки или да превърнат своите идеи в изкуство в зависиост от седмичната тема

ж) Математика
Числата, формите и мерките заемат централно място в учебната програма и заедно с изкуствата и четенето, математиката е едно от уменията, които децата упражняват всеки ден.

ЙОГА ЗА ДЕЦА

Ежедневното използване на адаптирани йога техники, помага в процеса на обучение.

Честотата на уроците са 1 път седмично по 1 час.

Идеята е :

-създаване на мотивация за учене;

-повишаване на активността на децата в учебно-възпитателния процес;

-развиване на  творческите им способности.

-активиране на  концентрацията и вниманието им;

-помощ в изграждането на различни социални навици и качества като уважение към другия и себе си, способност за себеизразяване и увереност.

Работата ни с децата се състои от няколко основни задачи и акценти:

-създаване на мотивираща, позитивна и приятелска среда за работа

– спазване на правила;

– увеличаване удоволствието от ученето;

– намаляване и контрол на стреса

– развиване на индивидуалността на децата;

– създаване чувство на увереност, осъзнатост, хармония със себе си и околните;

За всяка от тези задачи се използват лесни, забавни и адаптирани за деца йога техники и идеи, които подпомагат работата и улесняват комуникацията между учителя и децата.

АРТ ШКОЛА

Изобразителното изкуство е едно от основните направления за работа с децата в центъра.

Заниманията по изкуства с децата се провеждат от Виолета Александрова, която е с богат опит при работа с деца в предучилищна възраст.

Честотата на уроците са 2 пъти седмично по 1 час.

“РАБОТИЛНИЧКАТА ЗА ВЪЛШЕБСТВА”  включва:

Рисуване, керамика, плъстене, писане на яйца, квилинг, декупаж, работа с глина, рисуване върху керамични предмети и много други интересни неща, които развиват детската фантазия и двигателни умения.

Много проучвания са направени в последните две десетилетия по отношение на значението на изкуството и творчеството в развитието на децата. Работейки в областта на изкуството  през годините с деца от предучилищна възраст, стигнахме до заключението, че изкуството подобрява някои важни умения в развитието на децата.

 

Насърчава творчеството. При създаване на произведение на изкуството, независимо дали това е рисунка с молив върху стена или автопортрет, едно дете се учи да общува визуално. Може би децата само рисуват какво се е случило през деня (мама и аз в зоопарка) или може би те комуникират по дълбоко (котето ми е болно и аз съм тъжен). Много пъти  малките деца сами се учат да експериментират (смесвайки различни цветове) или се учат да използват правилно средствата за рисуване. Творчеството е важно умение, което е безценно за децата в ежедневието.

 

Подобрява се моторно-двигателната функция. Независимо дали детето се учи как да реже правилно с ножица за първи път, как да рисува, как да контролира четката за рисуване върху платното, то може да подобри финните движения чрез изкуството, което е безценно умение за бъдещ успех.

 

Развива умение за решаване на проблеми. Детето иска да пресъздаде щастливите моменти визуално. Тези мисли могат да минават през главата му „Трябва ли да използвам пастели, моливи, изрезки от списания? Какъв тип хартия да използвам? Лепилото не работи добре, какво друго мога да използвам?”. Изкуството насърчава начинаещи и напреднали да решават проблеми от различен характер.

 

Насърчаване на себеизразяването. В детската градина децата изразяват своето щастие чрез рисуване на цветя или слънца, а мрачния тийнейджър изразява разочарованието си, чрез рисуване на мрачни фигури. Всеки пример показва, че детето изобразява това, което не може да каже с думи или действия. Себеизразяването е важна човешка особеност, която се проявява в изобразителното изкуство.

 

Ефективна форма на терапия за проблемни деца. Много пъти, когато ученик има неконтролируем гняв, той е насърчаван да нарисува неговите чувства върху хартия. Обикновено студентът смело драска своите чувства в червени и черни нюанси. Насилвани и изоставени деца, често изразяват своите преживявания чрез визуалното изкуство. Арт терапията е помощно средство за справяне с мъка, депресия и въпросът с изоставяне. Разбира се, ако дете или тийнейджър редовно изобразява разрушаващи образи, може би е необходима професионална консултация.

 

Изкуството от различни култури насърчава приемането на другите.Децата могат да научат за други култури по безопасен за възрастта начин, чрез изпозлване на забавни разнородни културни дейности. Независимо дали ще е калиграфия от Япония, шиене на кукли от Латинска Америка, създаване на метални скулптури от Хаити, вашето дете може да се запознае с далечни светове чрез участието си в дейности на изкуството.

Народни танци

Ръководител Надя Мурджева- едно от “златните момичета” на детската фолклорна хореография.

“Най-важни са децата. Благодарение на тях, аз успях да защитя докторската си дисертация в областта на хореографията за деца” каза Надя Мурджева в интервю за БНР, 30.08.2017

Да научиш едно съвсем малко дете да танцува и обича българския фолклор и музика е много трудно. Ти посяваш зрънцето на тази любов и тя остава за цял живот. Много усилия и търпение коства, но когато ансамбълът излезе на сцената и си видиш резултата от многото усилия, това е голямо удоволствие. Децата са индивидуалности и са много емоционални, затова всяко заслужава индивидуално отношение. Много е  трудно да ги научиш да танцуват, да уловят ритъма, правилната стойка, подходящото емоционално изражение на сцената. И когато успееш идва удовлетворението от положения труд и свършената работа. Те са бъдещето на България и за мен е удоволствие да работя с тях. 

Честотата на уроците са 1 пъти седмично по 1 час.