Децата на ЧДГ “Вълшебство” с почит към великия син на България

На 18 февруари е обесен най-великият син на България – Васил Левски. Той оставя на народа ни светли завети и мечтите си за чиста и свята република. Децата от Частна монтесори детска градина “Вълшебство“ знаят това и както всяка година, така и тази, почетоха паметта и великото дело на Апостола.

Какво е патриотизъм? Как се възпитават децата в родолюбие? Как се поддържа силата на духа в трудни времена? Важна част от обучението и възпитанието на децата в ЧДГ “Вълшебство” е създаването на ценностна система, родова памет, национално самосъзнание.

Както споделят учителите в детската градина : “Децата ни трябва да знаят героите и историята ни. Да се гордеят и да се вълнуват. Формирането у децата на национално самосъзнание става чрез приобщаването им към своя род и традиции. И това е наша основна цел.”

Животът и делото на Левски е една особено важна част от националната ни история. Децата научават това с разкази за неговото детство, юношество и зрялост. За бита и нравите на българите от онова време. С факти, които се поднасят разбираемо, без излишен патос, но с огромно уважение. Така и посланията на Апостола стигат по-лесно до децата.

Малките ученици от ЧДГ “Вълшебство” заедно с техните учители от началото на месец февруари често посещават детския отдел на библиотека “Иван Вазов”, за да разглеждат и четат книжки за живота и делото на Васил Левски.

На 15 февруари посетиха къщата музей в гр.Карлово. Едно изключително вълнуващо докосване до личността на Апостола.

На 17 февруари в детския отдел на библиотека Иван Вазов децата наблюдаваха презентация за живота и делото на Левски.

На 18 февруари поднесоха цветя и изпълниха рецитал на паметника на Васил Левски в гр.Пловдив.

Дете с цветя пред паметник на национален герой. Картина, която кара много хора да поглеждат с надежда към бъдещето. Този малък човек подсказва, че ще се превърне в личност с множество достойнства и чест. Така ще са живи и идеите на великите синове на България.

 

Цялата статия на автора тук…