АРТ ШКОЛА

“РАБОТИЛНИЧКА ЗА ВЪЛШЕБСТВА”

Занимания с децата:

Рисуване, керамика, плъстене, писане на яйца, квилинг, декупаж, работа с глина, рисуване върху керамични предмети и много други интересни неща, които развиват детската фантазия и двигателни умения.

Изобразителното изкуство ще е едно от основните направления за работа с децата в центъра.

Много проучвания са направени в последните две десетилетия по отношение на значението на изкуството  в развитието на децата. Работейки в областта на изкуството  през годините с деца от предучилищна възраст, стигнахме до заключението, че изкуството подобрява някои важни умения в развитието на децата.

Насърчава творчеството. При създаване на произведение на изкуството, независимо дали това е рисунка с молив върху стена или автопортрет, едно дете се учи да общува визуално. Може би децата само рисуват какво се е случило през деня (мама и аз в зоопарка) или може би те комуникират по дълбоко (котето ми е болно и аз съм тъжен). Много пъти  малките деца сами се учат да експериментират (смесвайки различни цветове) или се учат да използват правилно средствата за рисуване. Творчеството е важно умение, което е безценно за децата в ежедневието.

Подобрява се моторно-двигателната функция. Независимо дали детето се учи как да реже правилно с ножица за първи път, как да рисува, как да контролира четката за рисуване върху платното, то може да подобри финните движения чрез изкуството, което е безценно умение за бъдещ успех.

Развива умение за решаване на проблеми. Детето иска да пресъздаде щастливите моменти визуално. Тези мисли могат да минават през главата му „Трябва ли да използвам пастели, моливи, изрезки от списания? Какъв тип хартия да използвам? Лепилото не работи добре, какво друго мога да използвам?”. Изкуството насърчава начинаещи и напреднали да решават проблеми от различен характер.

Насърчаване на себеизразяването. В детската градина децата изразяват своето щастие чрез рисуване на цветя или слънца, а мрачния тийнейджър изразява разочарованието си, чрез рисуване на мрачни фигури. Всеки пример показва, че детето изобразява това, което не може да каже с думи или действия. Себеизразяването е важна човешка особеност, която се проявява в изобразителното изкуство.

Ефективна форма на терапия за проблемни деца. Много пъти, когато ученик има неконтролируем гняв, той е насърчаван да нарисува неговите чувства върху хартия. Обикновено студентът смело драска своите чувства в червени и черни нюанси. Насилвани и изоставени деца, често изразяват своите преживявания чрез визуалното изкуство. Арт терапията е помощно средство за справяне с мъка, депресия и въпросът с изоставяне. Разбира се, ако дете или тийнейджър редовно изобразява разрушаващи образи, може би е необходима професионална консултация.

Изкуството от различни култури насърчава приемането на другите.Децата могат да научат за други култури по безопасен за възрастта начин, чрез изпозлване на забавни разнородни културни дейности. Независимо дали ще е калиграфия от Япония, шиене на кукли от Латинска Америка, създаване на метални скулптури от Хаити, вашето дете може да се запознае с далечни светове чрез участието си в дейности на изкуството.