„Искам училище Монтесори за дъщеря ми, но какво ще стане, ако избера грешното? Чух, че има чудесни училища по метода, но и много имитации! Не искам да правя грешка!”

Често чувам подобни коментари от родители. Има толкова много информация! Колкото повече търсиш, толкова по-трудно е да избереш. Не съществува авторско право върху термина “Монтесори”. Затова всеки може да отвори училище и да го нарече така, без да прилага автентична програма. Как тогава да познаем истинското?
То има висококвалифицирани учители, специфични учебни материали и внимателно планирана учебна програма, която ще помогне на вашето дете да изгради социални умения, да развие самоконтрол, да поеме инициатива; да развие аналитично мислене, да развие радост, любов и желание за учене през целия живот. Ако искате тези резултати, търсете училището по няколко основни белега.

1. Учители, обучени по стандарта за Монтесори преподаватели, който е възприела дадената държава. Сред тях са например Асоциацията Монтесори Интернешънъл (AMI) и Американското Монтесори общество (AMS). Холандия валидира знанията, получени в над 20 центъра. У нас образователната система признава и дипломи от Монтесори обучения в НБУ.

2. Времетраене на работния цикъл: Автентичните програми на Монтесори имат 3-часов непрекъснат работен цикъл. По време на тази сесия вашето дете ще получи уроци от учителя си и никога няма да бъде прекъсвано.

3. Индивидуализирана учебна програма: Истинската програма Монтесори подпомага индивидуалното развитие. Това е различно от универсалната учебна програма, при която всички учат едно и също едновременно, защото са на една възраст. В автентична Монтесори класна стая учебната програма съответства на вашето дете, вместо да се налага детето ви да се съобразява с нея.

4. Спокойни класни стаи: Добрата класна стая в Монтесори е спокойна. Ще видите много деца в дълбока концентрация. Други се движат, тъй като в момента избират дейност, но движението е бавно и целенасочено. Не се повишава тон, няма наказания.

5. Стандартизирана среда: Монтесори средата в класната стая е с подготвени материали, поставени на ниски рафтове. Ще видите дърво, стъкло и естествени влакна. Има и материали, които улесняват независимостта – например тъпи ножове за рязане на ябълки, миниатюрни рендета, съставки като брашно, сол, захар, дрожди и вода за приготвяне и печене на хляб, свежи цветя за аранжиране, малки апликатори, за да блеснат месинг, сребро, дърво и огледала. Ще видите ръчно изработени материали за четене. И накрая ще видите пълния комплект от материали на Монтесори, които позволяват на детето да получи нужните умения по езика, математиката, науката и музиката.

6. Различни възрасти в клас: Типичните Монтесори класни стаи групират децата от различни възрасти, например 3-6 г. По-големите моделират уважително поведение и усъвършенстват работата си, която по-малките деца ще преживеят един ден.

Монтесори детски център „Вълшебство” посреща гости от чужбина

Официални делегати от Международния Монтесори конгрес, провел се в София през изминалия уикенд, пътуваха специално до Пловдив, за да наблюдават учебния процес в детски център „Вълшебство”. Те се убедиха на място в невероятните резултати, които системата постига под грижите на Виолета Жекова – сертифициран монтесори преподавател с диплома от Мюнхен.

Детски център „Вълшебство” работи с деца от две възрастови групи – от 0 до 3- годишна възраст и от 3 до 6 години, като програмата и методите на работа са съобразени с всички международни монтесори изисквания. Общо 18 деца напредват заедно и споделят пространството, специално създадено да развива всички аспекти от знанията и уменията им. Материалите, с които протича процесът, са изработени изцяло за нуждите на системата на Монтесори.

Гостите от международния конгрес останаха впечатлени от интерактивното обучение, което екипът на детски център „Вълшебство” използва в работата с децата. Те отбелязаха, че условията и нивото на подготовка тук могат да бъдат еталон за всеки монтесори център за най-малките. В духа на принципите, заложени в тази форма на обучение, децата напредват заедно, като малко по-големите помагат на останалите деца.

Директорът на детски център „Вълшебство” Виолета Жекова сподели пред нашия екип, че добрите резултати на децата и екипа се дължи на няколко основни фактора. На първо място е индивидуалният подход към нуждите, интересите и талантите на всяко дете. Друга причина за успеха на центъра е средата, в която попадат децата. Помощник-преподавател в центъра е и дъщерята на Виолета -Цветелина Жекова.

Двете се посвещават на Монтесори каузата – всяко дете да реализира пълния си потенциал и да прекарва времето си в приятелска среда. Едно от най-важните неща за системата е отвореният модел, в който родителите могат да присъстват на заниманията на децата си. Това прави здрава връзката между семейната среда и тази в центъра, която помага за развитието на децата и държи родителите им ангажирани с учебния процес и съдържание.

Д-р Мария Монтесори (1870-1952) е доктор по медицина, учен, психолог, антрополог, иновативен педагог, хуманист и философ. Тя е първата жена в Италия, приета в университет, и завършва медицина в Рим с отличие. Методът Монтесори е уникален начин за научаване.

Средата е приготвена така, че да стимулира интереса на детето и спонтанното му желание да се учи. Обкръжаващата среда позволява на детето да действа независимо и да участва в собственото си образование.